De Sony A6400 valt een beetje in het midden tussen het vlaggenschipmodel, de A6500, en de toegankelijke, zeer goedkope A6000. Hij biedt een APS-C-sensor en is gericht op de enthousiaste fotograaf die een beetje op zijn/haar budget wil letten. Desalniettemin neemt hij een aantal geweldige functies van de full-frame-serie van Sony over.
De A6400 vervangt de A6300 en de grootste verbeteringen vindt je onder andere terug in de autofocus. Hij heeft dezelfde Bionz X processor als het full-frame vlaggenschipmodel, de A9. Daarnaast worden er ook verbeteringen doorgevoerd in de ‘Eye AF’ en het volgen van onderwerpen.
Wanneer je geïnteresseerd bent in video, dan heeft deze camera voor de prijs ook een goed setje specificaties. Hij kan 4K-video’s maken met een volledige pixel uitlezing voor kwalitatief filmen. Er zijn ook verscheidene formaten waar je uit kan kiezen om aan je behoeften te voldoen, plus een 3,5 mm poort die je kan gebruiken om een externe microfoon aan te sluiten. Slow-motion video’s zijn ook beschikbaar in Full HD.
Dit alles samen suggereert in theorie dat de A6400 een geweldige allrounder kan zijn, geschikt voor verschillende genres. Daarnaast is hij door zijn compacte afmetingen mogelijk ook een goede keuze om mee te nemen tijdens je reizen. Of dit allemaal ook het geval is, zal je vandaag ontdekken.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
- Cameranu.nl: bekijk aanbieding
- MediaMarkt: bekijk aanbieding
Positieve- en negatieve eigenschappen van de Sony A6400
- Fantastische AF-tracking
- Kleine afmetingen maken hem geweldig voor reizen
- Uitstekende hoeveelheid accessoires en objectieven
- Niet erg intuïtief tijdens gebruik
- Beperkte accuduur
- Zoeker en scherm maken gebruik van oude technologie
Belangrijkste kenmerken
- Sensor: 24,2-megapixel APS-C CMOS
- Scherm: 3,0-inch TFT, 921.600 dots, touchscherm
- Zoeker: 0,39-inch, 2.359.296 dots
- Video: 4K continu foto’s maken tot 11 fps
- Standaard ISO: 100-32.000
- Ondersteunde bevestiging/objectieven: E-mount
- Accuduur: 360 foto’s
- Poorten: micro-USB, microfoon, HDMI micro-aansluiting
- Gewicht/afmetingen: 403 gram (met accu en geheugenkaart), 120 x 66,9 x 59,7 mm
Ontwerp en functies
De Sony A6400 heeft een plat, ‘rangefinder’-stijl ontwerp dat nagenoeg onveranderd is gebleven sinds de A6000. Gezien het feit dat die camera in 2014 is uitgebracht, is het zeker een uitgeprobeerd en getest ontwerp. We moeten echter eerlijk zeggen dat het misschien wel eens tijd wordt voor iets nieuws.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
- Cameranu.nl: bekijk aanbieding
- MediaMarkt: bekijk aanbieding
Bovenop de camera vind je een modus draaiknop, welke je kan gebruiken om tussen de verschillende belichtingsmodi te schakelen. Hier vallen ook de handmatige en half-automatische opties onder. ‘MR’ is een handige optie voor het groeperen van frequent gebruikte instellingen. Een tweede draaiknop maakt het mogelijk om verschillende functies te selecteren, wat afhangt van de modi die je gebruikt. Zo kan je hem bijvoorbeeld gebruiken om apertuur aan te passen in apertuurprioriteit.
Aan de achterkant van het apparaat vind je relatief weinig knoppen. Wat je echter krijgt kan je volledig aanpassen hoe je wilt. Dit is geweldig als je wilt dat de camera op een specifieke manier werkt. Gezien het feit hoe goed dit model echter in andere gebieden is, waren opties zoals een joystick voor het aanpassen van het focuspunt of knoppen die intuïtiever zijn een welkome aanvulling geweest.
Nieuw bij de A6400 is ‘My Dial’. Hiermee kan je verschillende functies toewijzen aan de draaiknop aan de achterkant of degene bovenop wanneer je één van de andere knoppen ingedrukt houdt. Het is aardig handig, maar in de praktijk is dit zowel door de afmetingen als de plaatsing van de (draai)knoppen een beetje vreemd om te gebruiken.
Standaard kan deze camera gekocht worden met de 16-50 mm f/3.5-5.6 ‘Power Zoom’ kitlens of de 18-135 mm f/3.5-5.6 zoomlens. Deze laatste hebben we voor deze test gebruikt. Voor het tweede objectief kiezen maakt het algehele pakket een stuk groter, maar geeft je iets extra’s op het gebied van flexibiliteit. Dit is voornamelijk het geval als je van plan bent om één van de functies voor actiefotografie te gebruiken.
Nu we het daar over hebben, is continu foto’s maken met 11 fps beschikbaar, met volledige autofocus wanneer je de mechanische ontspanning gebruikt. Dat plaatst de A6400 op gelijke hoogte met de duurdere Fujifilm X-T3, waarbij deze functie erg handig is om onderwerpen die snel bewegen vast te leggen. Met deze snelheid kan hij 116 JPEG’s en 46 RAW-bestanden maken. Dit zijn respectabele getallen voor een kleine en redelijk geprijsde camera.
Scherm en zoeker
Op het gebied van specificaties voor het scherm en de zoeker valt de A6400 een beetje tegen. Door echter gebruik te maken van wat oud begint te voelen, wordt de prijs waarschijnlijk laag gehouden. De zoeker vind je linksboven in plaats van in het midden zoals bij een spiegelreflexcamera. Hij biedt 2359k-dots in een 0,39-inch apparaat. Dit is op zich niet een slecht ontwerp, maar andere nieuwe camera’s zijn al weer geëvolueerd. Dit zijn echter wel duurdere camera’s. De zoeker zelf is echter helder genoeg en biedt een goed overzicht van de scène wanneer je het scherm niet wilt gebruiken.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
- Cameranu.nl: bekijk aanbieding
- MediaMarkt: bekijk aanbieding
Een nieuwe functie bij de Sony A6400, is de mogelijkheid om het scherm helemaal naar voren gericht te kantelen. Je moet hem eerst een beetje uit de achterkant halen om hem een beetje ruimte boven de zoeker te geven. Het is ontwikkeld om handig te zijn voor het maken van video’s en selfies. Wanneer je echter iets bevestigt aan de hot shoe, dan is dit minder het geval.
Hoewel touchondersteuning is toegevoegd, blijft dit Sony en is het dus een beetje gelimiteerd. Je kan het gebruiken om het autofocuspunt in te stellen, de ontspanning te activeren en voor het selecteren van onderwerp die je wilt volgen. Je kan het echter niet gebruiken om te bladeren door de verschillende snel- of volledige menu’s. Ook kan je het niet gebruiken voor doodgewone taken, zoals bladeren tussen gemaakte afbeeldingen of inzoomen om de focus te controleren. Nog een probleem is de 16:9 beeldverhouding van het scherm. Dat is geweldig voor het maken van video’s. Wanneer je het echter gebruikt voor foto’s in de standaard 3:2, dan houd je onaantrekkelijke zwarte balken over aan beide kanten van het frame.
Prestaties
De belangrijkste verbeteringen van de A6400 en de reden waarom je er mogelijk voor kiest in plaats van de A6000, zijn de autofocus prestaties. De camera kan erg goed overweg met sport en actie. En alhoewel de vormfactor waarschijnlijk niet eentje is die je wilt gebruiken met extra lange sportobjectieven, is het een droom voor actie dat relatief dichtbij plaatsvindt.
De nieuwe realtime AF functionaliteit focust op een doel en houdt deze tijdens het overgrote deel van een 11 fps burst scherp in focus. Het werkt het beste wanneer een onderwerp een redelijk voorspelbaar patroon volgt. Desalniettemin is het indrukwekkend voor deze prijs.
Eye AF is momenteel gelimiteerd tot mensen. Deze presteert ook uitstekend en is vooral handig voor het vastleggen van bewegende portretten. In de zomer zal een firmware upgrade uitgebracht worden die Eye AF ook geschikt maakt voor dieren. Deze optie zal vooral dan erg handig zijn, aangezien de meeste dieren doen waar ze zin in hebben. Dit maakt de Sony A6400 een geweldige keuze voor safari’s en dergelijke, vooral wanneer je achterover valt van de prijzen voor de full-frame modellen van Sony.
Tijdens weinig licht is de focus trager en heeft soms een seconde of twee nodig om een doel scherp in het vizier te krijgen. De AF-assist lamp aanhouden helpt in dit soort gevallen. Deze kan je echter mogelijk niet overal gebruiken en dan moet je iets meer geduld hebben met de camera. Het is logisch dat de beloofde snelste snelheden ter wereld alleen van toepassing zijn wanneer de omstandigheden optimaal zijn. Desalniettemin is het nog steeds zeldzaam om een foute focus te zien.
Beeldkwaliteit
In zijn geheel is de beeldkwaliteit erg goed en de camera kan aangename afbeeldingen creëren in uitlopende lichtomstandigheden. Dynamisch bereik is degelijk, waarbij mooie afbeeldingen geboden worden die aan de juiste kant van realistisch blijven. Tijdens kunstlicht verricht de Sony A6400 goed werk om nauwkeurige kleuren te produceren door gebruik te maken van de automatische witbalans instelling. De metering is erg goed in het produceren van evenwichtige belichting, waarbij je alleen tijdens situaties met extreem contrast dit hoeft te compenseren.
Tijdens goede verlichting is het detail geweldig, met een goede hoeveelheid scherpte en een fantastische algehele impressie wanneer je afbeeldingen tijdens normaal print- of webformaat bekijkt. Wanneer je bij 100% merk je op sommige plekken een lichte beeldversoepeling op. Dit is echter niet meer dan je zou verwachten van een APS-C-sensor.
Bij hogere ISO’s blijven afbeeldingen bij zo’n beetje elke gevoeligheid bruikbaar. Bij ISO 6.400 zal je waarschijnlijk meer beeldversoepeling zijn dan je wilt. Als je de afbeelding echter niet voor 100% zal gebruiken, dan is deze nog steeds bruikbaar.
Jammer genoeg biedt de A6400 geen beeldstabilisatie in de behuizing. Als je dus objectieven zonder beeldstabilisatie gebruikt, dan moet je snellere ontspanningssnelheden en hogere ISO’s toepassen om vervaging te voorkomen. Als je iemand bent die graag veel foto’s maakt tijdens weinig licht, dan is de A6500 mogelijk een betere keuze.
Alternatieven
Fujifilm X-T30
De Fujifilm X-T30 is een uitstekend voorbeeld hoe je uitstraling met gebruiksvriendelijkheid combineert. Net als de A6400 krijg je een APS-C-sensor en hij is perfect als een reiscamera. De autofocus prestaties zijn niet zo goed als de A6400. Als je echter vooral foto’s maakt van statische onderwerpen, dan is dit niet zo’n groot probleem.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
- Cameranu.nl: bekijk aanbieding
Canon EOS M50
Dit is nog een APS-C-camera. Canon gooit misschien niet erg hoge ogen met de M-serie camera’s, maar het is een geweldige reiscamera met zijn compacte behuizing die geweldig om te gebruiken is. De autofocus is wederom niet zo goed als de A6400, maar er zijn maar weinig camera’s die dat wel zijn.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
- Cameranu.nl: bekijk aanbieding
Conclusie: moet je de Sony A6400 kopen?
Afgezien van wat frustraties op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, doet de A6400 zijn werk in uiteenlopende situaties. Hij is voornamelijk indrukwekkend op het gebied van autofocus tracking. Dit maakt hem de ideale allrounder voor enthousiastelingen die graag foto’s van uiteenlopende onderwerpen willen maken.
Sony lijkt alle tijd en energie te stoppen in het verbeteren van prestaties, zonder net zo veel aandacht te besteden aan hoe je de camera gebruikt. Lastige knoppen en het niet volledig benutten van het touchscherm, resulteert in een camera die lastiger om te gebruiken is dan nodig en mogelijk verbeterd kan worden zonder al te veel aanpassingen. De mogelijkheid om de bedieningen aan te passen aan je eigen manier van werken is echter een pluspunt.
Het ontwerp gooit ook niet echt hoge ogen, met een scherm en zoeker die doen waar ze voor bedoeld zijn, maar ook niet een wow-effect creëren. Dit is echter mogelijk te verwachten wanneer je de prijs aan de betaalbare kant wilt houden.
Samenvattend; als je op zoek bent naar een systeemcamera die overweg kan met uiteenlopende onderwerpen, dan is de Sony A6400 een logische keuze. Je moet echter wel leren leven met de niet zo gebruiksvriendelijke bediening.
Vergelijk prijzen nu bij:
- Coolblue: bekijk aanbieding
- Bol.com: bekijk aanbieding
- Kamera Express: bekijk aanbieding
- Cameranu.nl: bekijk aanbieding
- MediaMarkt: bekijk aanbieding