Smartphone fotografie, iPhoneografie, mobiele fotografie of hoe je het ook maar wilt noemen, het is duidelijk dat geweldige foto's met je telefoon maken een ding is geworden.
Wat betekent dat precies? Het betekent dat men kunstwerken maakt met hun smartphones en die stukken komen ook in galerijen te hangen of worden afgedrukt. Dat is een extreme kant uiteraard, maar aan de andere kant hebben we Instagram foto's die er geweldig uitzien.
Als je een smartphone van de laatste paar jaar hebt, dan is de kans groot dat hij een aardig goede camera heeft. En als je dit artikel leest, dan ben je mogelijk nieuwsgierig over het maken van foto's met die smartphone.
Voordat we beginnen, is het belangrijk om het volgende te onthouden: leren en weten hoe je het moet doen is het makkelijke deel. Het moeilijke onderdeel is iets magisch creëren met die kennis, maar door te weten hoe je daar kan komen, zullen je kansen om mooie foto's te maken verbeteren.
Smartphone fotografie apps
Je denkt mogelijk dat elke oude foto mooi gemaakt kan worden met alle fotografie apps die beschikbaar zijn. Dat is deels waar, maar ze kunnen op hun best saaie foto's een beetje interessant maken. Dat is niet wat je wilt, je wilt controle over hoe je foto's eruitzien en dat is waar apps je mee zouden moeten helpen om te doen.
Het eerste wat je nodig hebt, is een app die je helpt om de focus en belichting van je camera aan te passen. Sommige smartphones geven je deze mogelijkheid standaard, zoals de LG G4 en iPhone 6. In principe elke camera met een uitgebreide handmatige of pro modus zal dit hebben, maar zelfs als jou telefoon geen ingebouwde optie heeft, is het nog niet over voor je.
Er zijn voldoende apps beschikbaar die je de mogelijkheid geven om beide aan te sturen, zoals Open Camera of HD Camera Ultra voor Android. Dat is wat je nodig hebt als een goed beginpunt voor het maken van goede foto's. Want als je geen controle hebt over je belichting of waar je camera focust, dan kan je net zo goed opgeven en een normale camera kopen.
De volgende apps die je wilt hebben, zijn degene die je controle geven over een aantal basis dingen, zoals contrast, witbalans, kleurverzadiging en helderheid. De meeste foto's die rechtstreeks uit de camera van je telefoon komen zijn vlak, dus je wilt apps zoals Snapseed of Photoshop Express hebben om ze aan te passen.
Op het internet kan je zowel voor iPhone als Android telefoons lijsten vinden met apps voor fotografie die je echt moet hebben.
Leer om je camera software te gebruiken
Dit lijkt misschien logisch, maar je zal mogelijk verrast zijn wat je smartphone camera allemaal kan doen.
Misschien ben je bekend met een aantal van de basis handelingen, zoals het schakelen tussen de camera en video modi of je flitser in of uitschakelen of op automatisch zetten. Maar wist je dat je camera zeer waarschijnlijk ook een aantal scene modi heeft? Of panorama, HDR en bokeh features?
Wees niet bang om met de camera van je iPhone of Android apparaat te spelen. Hij heeft voldoende geheugen voor foto's, dus je kan spelen met verschillende features, effecten en instellingen en een hoop foto's maken en als je een recent vlaggenschipmodel hebt, zoals de Samsung Galaxy S7, dan is de kans groot dat hij vol zit met features voor jou om te ontdekken.
Binnenkort zal je de software van je camera door en door kennen, net als dat een tweede natuur is. En dat is precies wat het zou moeten worden, want je wilt niet een moment missen, omdat je bezig bent met de instellingen van je camera.
Leer de basis van compositie
Dit klinkt misschien saai, maar de basis is geprobeerd en bewezen. Er zijn voldoende bronnen die het hier over hebben, maar er zijn een aantal dingen die je moet onthouden.
Ten eerste zullen we beginnen met de regel van derden. Als je nog maar net begint, dan moet je het zien als een vaste regel voordat je deze begint te verbreken. Met de regel van derden, moet je een rij lijnen op je smartphone inbeelden, welke je in drieën deelt, zowel horizontaal als verticaal. De meeste smartphones zullen zelfs een optie hebben om dit weer te geven op je scherm.
Met dit kader moet je proberen om onderwerpen langs deze lijnen of op punten waar deze lijnen samenkomen te plaatsen. Het zal de foto's veel interessanter maken, dan precies in het midden van je frame. Je kan dit met een verscheidenheid aan onderwerpen doen, zoals vuurtorens, mensen, bloemen en al het andere. Maar het is ook een goed idee om dit met je horizon lijnen te doen, zodat je horizon nooit precies door het midden van je frame gaat.
Zodra je er een gewoonte van maakt om de regel van derden te volgen, zal je een beter idee krijgen van de balans van een foto. Wanneer je op het moment bent gekomen dat je het onder de knie begint te krijgen, dan wordt het tijd om de regel te verbreken en te kijken wat wel en niet werkt.
Leer hoe je licht moet gebruiken
Als je naar buiten gaat om foto's te maken waar je vrienden van onder de indruk zullen zijn, dan heb je goed licht nodig. Wat is goed licht precies?
Goed licht is het soort licht dat een scene vorm en diepte geeft en dingen er interessant uit laat zien. Over het algemeen zorgt foto's binnen maken met kunstlicht of buiten overdag of met een bewolkte lucht voor slecht, vlak en saai licht. Je zal vlak licht zien wanneer je het ziet (er zijn maar maar weinig schaduwen, als er überhaupt een paar zijn en alles ziet er gelijkmatig verlicht uit.
Zoek naar licht met een soort van richting en kleur. Dit soort licht is natuurlijk te vinden, net voordat de zon opkomt en tijdens zonsondergang. Een alternatief is licht uit een raam, omdat het een richting heeft en het is vaak zacht en wordt een beetje verspreid, dus het ziet er niet hard op je onderwerpen uit.
Goed licht is vooral belangrijk bij mobiele fotografie, omdat je niet veel meer interesse kan creëren met verschillende brandpuntsafstanden en een variërende scherptediepte. Je zit opgescheept met een brandpuntsafstand en een apertuur instelling. Het is een erg goede oefening om licht foto's te maken en het vinden van een goede compositie.
Vind een interessant moment
Stel je voor dat je op een prachtige locatie bent, het licht is fantastisch en alles is rijp voor een geweldige foto. Maar er gebeurt niks. Het is net alsof je Instagram of Facebook berichten bekijkt. Er zijn honderden zonsondergang foto's met niks meer dan een zonsondergang, Dat is alles.
Probeer in plaats daarvan iets te vinden dat je scene aanvult. Misschien is het iemand die voorbij loopt. Wacht totdat de vorm van de wandelende persoon de foto balanceert en op het piek actie moment is en maak vervolgens je foto's.
Soms zijn er geen momenten. Er gebeurt niks. Er is niemand in de buurt en het is alleen maar een mooie scene. Het is niet verkeerd om die foto te maken. Doe dat en houdt hem voor jezelf of deel hem alleen met je vrienden en familie en vertel er een verhaal bij.
Maar als je echt goede foto's wilt maken, dan moet je een goed moment vinden. Misschien zijn het mensen die vredig ontspannen in het park (slapen, eten, praten, lezen). Of misschien is het zwerm vogels die gestoord wordt door iemand die te dicht in de buurt komt of een ruzie op straat (pas wel op). Houdt je ogen open voor beweging en probeer altijd een manier te vinden om de foto op het gebied van compositie te balanceren.
Zonder momenten zal je waarschijnlijk alleen maar foto's maken van stilleven. Het is te makkelijk en we kunnen het er allemaal over eens zijn dat er vandaag de dag meer dan genoeg voedselfoto's op Facebook, Twitter en Instagram te vinden zijn.
Bewerk de scene
Wat bedoeld een fotograaf wanneer hij/zij je vertelt om de scene te bewerken? Nou, precies wat gezegd wordt. Blijf niet gewoon staan, werk aan de compositie, maak een foto en ga vervolgens naar een andere plek. Misschien zal over een paar minuten een betere foto voorbij komen.
Of misschien krijg je een betere foto van je onderwerp als je dichterbij gaat staan of juist verder weg. Misschien zou de foto er beter uitzien vanaf een lage hoek of een hogere? Of je kan dezelfde scene op een andere manier bewerken op drie verschillende manieren.
Een goede foto maken, betekent dat je er over na moet denken. Anders maak je gewoon kiekjes en tenzij je echt geluk hebt, zijn je kansen op een goede foto op die manier erg klein.
Wees niet bang om te veel foto's te maken. Je kan ze altijd op een later moment weer verwijderen en je hebt voldoende geheugen op je smartphone. Wanneer je iets ziet dat echt je aandacht trekt, bewerk die scene dan. En als er een moment op het punt staat om te gebeuren, maak dan foto's er doorheen. Daarmee bedoelen dat je foto's moet blijven maken totdat het moment voorbij is en daarna kies je de beste uit.
Smartphones zoals de Sony Xperia Z3, LG G4 en iPhone 6 hebben uitstekende burst modi, welke binnen een paar seconden tientallen foto's kunnen maken. Gebruik deze modus.
Stop niet met foto's maken
Je kan niet verwachten dat je aan het einde van het jaar een Chopin Etude kan spelen als je maar een keer in de week piano speelt. De meeste van ons zullen het in ieder geval niet kunnen. En hetzelfde geldt voor fotografie. Als je maar een keer in de zoveel weken of alleen maar tijdens vakanties foto's maakt, dan zal het erg lang duren voordat je foto's kan maken waar je je vrienden jaloers mee zal kunnen maken.
Probeer elke dag foto's te maken. Ook als je een dag geen inspiratie hebt moet je nog steeds foto's blijven maken. Maak foto's van wat zich voor je bevindt, ook al is het de zoveelste voedsel foto. Waarom probeer je het niet een beetje interessanter maken dan de cliché foto van boven die de norm van vandaag is geworden? Vind een betere hoek, maak een macro, kortom, maak het gewoon interessant.
En dat is wat je het overgrote deel van de tijd zal doen. Tenzij je op zoek bent naar perfect licht, interessante instelling en geweldige momenten, zal je geforceerd zijn om saaie, alledaagse objecten en scenes om te toveren in iets interessants.
Als je ervoor kan zorgen dat je vrienden en familie zeggen dat ze zoiets nog nooit eerder hebben gezien, dan doe je iets goed. Je bent creatief, in plaats van een passieve observant die documenteert wat hij of zij ziet zonder er ook maar bij na te denken.
Dat is het. Dus ga nu naar buiten en maak indruk op ons allemaal.