We zullen in dit artikel de beste tips voor flitsfotografie in elke situatie met je delen. Met het advies in dit artikel zou je goed gebruik moeten kunnen maken van je flitser, ongeacht of je de geïntegreerde flitser van je camera of een dure flashgun gebruikt.
In deze gids zullen we ook simpele flitsfotografie technieken laten zien om schaduwen met je ingebouwde flitser te verwijderen, hoe je een flitser weerkaatst om licht te verspreiden, hoe je geavanceerde flitstechnieken met een externe flitser onder de knie kan krijgen en hoe je creatief kan worden met meerdere flashguns.
Flitsfotografie is niet alleen een steun tijdens omstandigheden met weinig licht, het is een vorm van kunst. Ook al zijn er een hoop nieuwe digitale spiegelreflexcamera's op de markt verschenen met exceptioneel hoge ISOs die het mogelijk maken om bijna in volledige duisternis foto's te maken, is flitsfotografie zeker niet uitgestorven en veel fotografen maken er dagelijks gebruik van om dramatische foto's te creëren.
Alhoewel je je mogelijk ontmoedigd voelt door het idee om flitsfotografie onder de knie te krijgen en verward door de vakjargon, zoals tweede gordijn synchronisatie, flitsbelichting en ontspanners, is het echt niet zo gecompliceerd zoals mogelijk op het eerste gezicht lijkt.
We zullen alles uitleggen dat je moet weten over flitsfotografie, zodat je prachtig verlichte en goed opgestelde foto's kan creëren tijdens elke situatie.
Tijdens dit artikel zullen we je stap voor stap begeleiden door een aantal basis flitsfotografie technieken, voordat we een paar professionele geheimen met je zullen delen om je aan te moedigen om meer creatief met licht te worden.
Of je nu je ingebouwde flitser op je camera gebruikt om schaduwen op je portretten te elimineren of meer complexe meerdere externe flitsfotografie technieken om moderne, kunsteffecten te bereiken, je zal versteld staan hoe veel verschil een beetje flitslicht op je foto's zal maken.
Ken je flashgun uit je hoofd
1. Modus selectie
Net als je digitale spiegelreflexcamera hebben de meeste flashguns verscheidene modi waar je uit kan kiezen, van handmatig tot volledig automatisch, zoals TTL (through the lens) metingen.
2. Roterend kopstuk
Het kopstuk van een flashgun kan omhoog, omlaag, links of rechts gedraaid worden. Dit geeft je de mogelijkheid om de richting van het licht aan te sturen wanneer je de flitser creatief gebruikt (wanneer je licht wilt weerkaatsen bijvoorbeeld).
3. Zoom
Je kan de zoom functie op een flashgun gebruiken om de verspreiding van het licht aan te passen. In de meeste gevallen zal de flitser kalibreren op basis van het objectief die je op de camera bevestigd hebt.
4. Ontspanner
Sommige flashguns hebben een op afstand bestuurbare ontspanner, welke het mogelijk maakt om meer dan een flashgun tegelijkertijd te activeren.
5. Hotshoe adapter
Dit is een mechanisme die je flashgun met je camera verbind. Zorg ervoor dat deze in de juiste positie vergrendeld staat voordat je begint met het maken van foto's.
6. Oplaadlicht
Het duurt mogelijk een aantal seconden voordat je flitser volledig geladen is tussen je foto's in. Zoek naar een lampje of wacht in sommige gevallen op een piepje, wat ervoor zal zorgen dat je flitser met de volledige kracht zal werken tijdens elke foto die je maakt.
Krijg het gebruik van de vul flits onder de knie
De vul flits is een van de makkelijkste flitstechnieken om onder de knie te krijgen en eentje die je foto's direct een professionele uitstraling geeft. Het beste van alles is dat je de ingebouwde flits van je camera kan gebruiken en dus geen extra accessoires hoeft te kopen.
Het lijkt misschien raar, maar de vul flits is een techniek die je het beste kan gebruiken tijdens daglicht. Het is zelfs zo dat hoe helderder het is, hoe groter de kans dat je er gebruik van moet maken.
Personen die geen fotografen zijn zullen je mogelijk raar aankijken als je je flits activeert in het heldere zonlicht, maar ze zullen je fotografische genialiteit niet gerealiseerd hebben.
Beeld je eens in dat je overdag portretfoto's maakt. Tenzij je in een gebied bent van open schaduw, is de kans groot dat het directe, heldere zonlicht voor zware schaduwen op het gezicht van je onderwerp zal zorgen. Deze kunnen vaak te hard en lelijk zijn, vooral onder de ogen.
Het is makkelijk om deze schaduwen te elimineren door de ingebouwde flitser te activeren om de gebieden van schaduw op te vullen. Je kan ook een flashgun gebruiken, maar de ingebouwde zal krachtig genoeg zijn in de meeste gevallen en voorkomt dat je extra uitrusting mee moet nemen als je op pad bent om foto's te maken.
Het overgrote deel van de digitale spiegelreflexcamera's heeft een flits compensatie functie, welke erg vergelijkbaar is met de belichtingscompensatie functie en dit kan gebruikt worden om de intensiteit van de flits aan te passen.
Je zal er mogelijk achter komen dat je tijdens erg heldere situaties mogelijk extra kracht moet toevoegen door een of meer stops van flits compensatie in te stellen. Dit kan ook een effect hebben dat je de achtergrond van je scene donkerder maakt, wat drama aan je foto toe kan voegen.
Hoe gebruik je de tweede gordijn flits voor gave effecten
In dit onderdeel over de flitsfotografie, zullen we je laten zien hoe je de kunst van tweede gordijn flits (rear curtain) fotografie onder de knie kan krijgen en je actiefotografie direct verbeteren.
Tweede gordijn flits is een instelling op je spiegelreflexcamera die de flits instrueert om aan het einde van een belichting te activeren in plaats van aan het begin.
Deze flitsfotografie tip is redelijk makkelijk om onder de knie te krijgen en kan gebruikt worden om je actiefoto's een wonderlijk gevoel van beweging en energie te geven.
Het kan een beetje lastig zijn, maar het enige wat je nodig hebt is een beetje oefening om het effect te krijgen dat je wilt. Over het algemeen is de licht uitbarsting van een flashgun veel sneller dan de sluitertijd van een camera (zo heeft een Nikon SB900 bijvoorbeeld een flitssnelheid van 1/880 seconde bij een volledige kracht).
Als de sluitertijd van je camera ingesteld is op 1/60 seconde en je ook een flitser gebruikt, dan zal het voor het blote oog lijken dat de sluiter en flits tegelijkertijd afgaan.
De flitser is echter net als een supersnelle belichting in de langere (1/60 seconde) belichting.
Stop niet met bewegen
De standaard instelling voor de meeste spiegelreflexcamera's is een flits die aan het begin van een belichting afgaat en in de meeste gevallen is dit perfect in orde.
Als je echter een situatie hebt waar je een kortere sluitertijd wilt gebruiken, zoals 0,5 seconden, dan zal je merken dat de flits afgaat in de langere belichting.
Wanneer je onderwerp beweegt (dansers op een dansvloer of een snelle fietser) en je wilt lange belichting pan technieken gebruiken met een flits, dan zal je merken dat wanneer de flits afgaat aan het beginnen van de belichting, het onderwerp zal bevriezen en de beweging tijdens de overgebleven belichting zal daar bovenop opgenomen worden.
Dit bevriezen van de actie voor de beweging kan ervoor zorgen dat het onderwerp achterwaarts beweegt door het frame.
De oplossing? Stel de flitser zo in dat deze aan het einde van een lange belichting afgaat en je zal de actie bevriezen en de beweging vastleggen die gecreëerd wordt door de lange belichting. Dit zal een meer dynamische foto met actie creëren.
Tweede gordijn flits zal gegarandeerd je actiefoto's verbeteren, maar je moet je techniek oefenen totdat je dit onder de knie krijgt.
Maak een portret met je digitale spiegelreflexcamera ingesteld op de tweede gordijn synchronisatie en beweeg de camera tijdens een lange belichting. Je zou een scherpe foto van je object moeten krijgen en ook interessante bewegingen in de achtergrond vastleggen.
Oefening baart kunst
Combineer langzame sluitertijden met de flitser, stel je camera in op de tweede gordijn synchronisatie en maak wat actiefoto's. Het is beter om je techniek in je eigen tijd onder de knie te krijgen, in plaats van dat het op de locatie probeert waar het essentieel is dat je dit de eerste keer goed doet.
Simpele manieren om licht te verspreiden voor prachtige portretten
Nu zullen we een aantal manieren bespreken hoe je licht van je flashgun kan verspreiden om het minder hard en meer vleiend te maken voor huidskleuren.
Alhoewel flitsfotografie een aantal wonderlijke kansen biedt voor de creatieve fotograaf, kan het ook voor een aantal uitdagingen zorgen.
Ongetemd kan het hard, koud en niet erg mooi zijn, vooral als je portretten binnenmaakt met een flashgun bevestigt op een camera.
Met een aantal erg simpele technieken is het echter makkelijk genoeg om het licht aan te sturen, door het bijvoorbeeld te weerkaatsen op een dichtstbijzijnde muur of plafond of door gebruik te maken van een flitslichtverspreider.
Wanneer het licht van een flits geconcentreerd wordt op een klein gebied, dan kan het harde schaduwen veroorzaken. Dit is vooral het geval als je verticaal foto's maakt met je flits gekoppeld aan de camera (effectief op zijn zij), wat verschrikkelijke schaduwen van de zijkant zal veroorzaken.
Er zijn voldoende handige accessoires beschikbaar die je kunnen helpen om het licht te verzachten en verspreiden, zoals mini softboxes. Vandaag gaan we echter laten zien hoe je licht verspreidt door het simpelweg op een muur of plafond te weerkaatsen.
Je kan een aantal geweldige lichtverspreiders en mini softboxes in alle vormen en afmetingen vinden. Sommige zijn duur, maar dit is niet zo zeer noodzakelijk.
Als je denkt een hoop portretfoto's te maken, dan is het investeren in een aantal flits accessoires om deze aan je uitrusting toe te voegen een goede aanschaf.
Hoe koop je een flitslichtverspreider/diffuser?
De meeste flashguns worden geleverd met een plastic lichtverspreider die je bevestigt op het kopstuk, wat geweldig is voor het verspreiden van hard licht. Als je niet eentje hebt gekregen bij je flashgun, dan kan je eentje kopen voor zo'n €20.
Zo maak je je eigen flitslichtverspreider
Als je verspreide lichteffecten wilt krijgen, maar liever de kosten laag houdt, dan kan je ook je eigen flitslichtverspreider maken. Het enige wat je nodig hebt is doorzichtig gebogen plastic en een beetje plakband. Dit is hoe je het doet…
Stap 1
Zorg ervoor dat het karton goed schoon is. Het onderste gedeelte is de lichtverspreider, dus zorg ervoor dat deze groot genoeg is voor je flashgun.
Stap 2
Bevestig het plastic aan de flashgun met tape, waarbij je ervoor zorgt dat het plastic ongeveer een cm van de flitser afzit. Nu ben je klaar om foto's te maken.
Zo gebruik je een flitser die niet op de camera zit
In dit onderdeel zullen we ontdekken hoe je een flitser gebruikt die niet op de camera zit en verschillende makkelijke flits opstellingen aanbevelen.
Verwijder de flashgun van de camera en je hebt de flexibiliteit om hem vanaf een afstand af te vuren, waarbij je kwalitatieve repertoire van flitstechnieken flink uitgebreid wordt.
Net als veel andere flitsfotografie technieken die we besproken hebben in dit artikel, is dit lang niet zo gecompliceerd als dit in eerste instantie klinkt, dus houdt vol voor de beste resultaten.
Er zijn verscheidene manier om je flitser te activeren. Sommige nieuwe camera's hebben de mogelijkheid om zonder kabel vanaf afstand de flitser te activeren, wat ze te danken hebben aan functies zoals de Commandor modus op de Nikon D300.
Als je deze functionaliteit niet hebt, dan zal een kabel dit werk ook voor je doen en deze kan relatief goedkoop gevonden worden. Zo kan je bijvoorbeeld een SC-17 kabel kopen voor je Nikon camera, welke het mogelijk maakt om de flitser comfortabel vast te houden op armlengte.
Door gebruik te maken van een kabel, zal je volledige connectiviteit houden met de camera, zodat de flashgun nog steeds zal functioneren in de volledige TTL meetmethode.
Houdt je camera stil
Met je camera in een hand foto's maken en een flashgun in de andere, kan in het begin een beetje raar voelen en zonder autofocus is het bijna onmogelijk.
Zoals de meeste primaire cameravaardigheden, zal dit tijd nemen om onder de knie te krijgen.
Meerdere flashguns gebruiken om diepte en stijl toe te voegen
In dit laatste onderdeel zullen we een kijkje nemen naar de creatieve kant van het gebruiken van een flitser. We zullen uitleggen hoe je meerdere flashguns gebruikt om diepte en stijl aan je foto's toe te voegen.
Zodra je alle technieken die we besproken hebben onder de knie hebt, kan je een stapje verdergaan en nog een flashgun toevoegen voor de ultieme camera technieken. Je kan zoveel flitsers gebruiken als je wilt.
Wij gebruikte twee flashguns en schakelde een van de twee naar een op afstand bestuurbare modus. Dit maakte hem in essentie een zogenaamde ‘slave' van de master flitser, welke geactiveerd wordt door de camera toen de sluiter ingedrukt werd.
In de slave modus zal de tweede flitser geactiveerd worden door de master flitser en beide zullen tegelijkertijd afgaan.
De automatische modus werkt goed, maar wij geven de voorkeur aan de handmatige modus. Het is het beste om de positie en kracht van een licht goed te krijgen en daarna meerdere lichten toe te voegen.
Tenzij je een hoop hulpjes hebt, moet je ook een soort van lichtstandaard of ondersteuning hebben voor je tweede flashgun. De meeste flashguns hebben een handige hotshoe tripod adapter, welke vastgeschroefd kan worden aan een tripod. Dus als je de camera in je hand houdt, probeer de tripod dan als een lichtstandaard te gebruiken.
Inspiratie
Voor leuke effecten kan je proberen om een of meerdere van je flashguns bedekken met een gekleurde gel. Pas echter op dat je niet overdrijft, aangezien te veel kleuren er smakeloos uit kan gaan zien.
Ontspanners gebruiken in je flitsfotografie
Als je echt serieus bent over het maken van foto's met meerdere losse flitsers, dan is het een goed idee om een setje ontspanners te kopen of een PocketWizard te proberen.
Dit handige apparaat zal al je lichten tegelijkertijd af laten gaan.
Alhoewel slaves en infrarood schakelaars prima zijn in de meeste situaties, zullen er tijden zijn dat de connectiviteit tussen de verschillende flashguns en je camera zal falen.
Een PocketWizard is misschien duur (een basis setje kan tot wel €125 kosten), maar zal elke euro waard zijn als je het werken met meerdere flitsers onder de knie krijgt.
We hopen dat dit artikel je de informatie heeft gegeven om serieus met flitsfotografie aan de slag te gaan. Mocht je nog tips hebben die we niet besproken hebben in dit artikel, laat dan zeker hieronder een reactie achter, zodat andere lezers hier ook van kunnen profiteren.